12 europeiske kulturarvsteder på listen over de 7 mest truede 2022

7 Most Endangered shortlist banner

De 12 mest truede kulturarvstedene i Europa som er på shortlist for 7 Most Endangered-programmet 2022, har nettopp blitt annonsert av Europa Nostra – European Voice of Civil Society Committed to Cultural and Natural Heritage – og European Investment Bank Institute.

Fra en middelalderby i den vestlige delen av Tyskland til en eksemplarisk hageby fra 1900-tallet i Frankrike; fra et av de mest autentiske polderlandskapene i Europa, som ligger i Belgia nær grensen til Nederland, til en ikonisk bygning som er en del av et av de eldste spa-feriestedene på vårt kontinent, som ligger sørvest i Romania; fra det siste gjenværende industriknutepunktet i den svenske hovedstaden til steder av arkitektonisk, religiøs, militær og kunstnerisk betydning i Albania, Nederland, Spania og Ukraina.

De 12 mest truede kulturminnene i Europa for 2022 er:

 • Zogu-broen, ALBANIA
 • Récollets kloster, Nivelles, BELGIA
 • Doel landsby og kulturlandskap, BELGIA
 • Garden City La Butte Rouge, nær Paris, FRANKRIKE
 • Historisk senter i Stolberg, TYSKLAND
 • Neptune Baths, Băile Herculane, ROMANIA
 • Orléans-Borbón-palasset, nær Cádiz, SPANIA
 • Synagoge of Híjar/Church of St. Anthony, Híjar, SPANIA
 • Industriområdet Lövholmen, Stockholm, SVERIGE
 • Crèvecoeur festning, Den Bosch, NEDERLAND
 • Skulpturelle komposisjoner av Buchach rådhus, UKRAINA
 • Sanguszko-palasset, UKRAINA

Les mer om disse stedene her!

Detaljert informasjon om disse eksepsjonelle europeiske kulturarvstedene og årsakene til at de ble valgt på listen er gitt på nettstedet 7 Most Endangered.

Utvelgelsen ble gjort på grunnlag av den enestående arvebetydningen og kulturelle verdien til hvert av stedene, samt på grunnlag av den alvorlige faren de står overfor i dag. Engasjementnivået til lokalsamfunnene og engasjementet til offentlige og private interessenter for å redde disse nettstedene ble ansett som avgjørende merverdier. Et annet utvalgskriterium var potensialet til disse stedene til å fungere som en katalysator for bærekraftig utvikling og som et verktøy for å fremme fred og dialog innenfor deres lokaliteter og større regioner.

De 12 truede kulturarvstedene ble kortlistet av et internasjonalt rådgivende panel, bestående av eksperter innen historie, arkeologi, arkitektur, bevaring, prosjektanalyse og finans. Nominasjoner til 7 Most Endangered Program 2022 ble sendt inn av medlemsorganisasjoner, assosierte organisasjoner eller individuelle medlemmer av Europa Nostra fra hele Europa, så vel som av medlemmer av European Heritage Alliance.

Den endelige listen over 7 mest truede kulturminner i Europa for 2022 vil bli avduket våren 2022.

Den administrerende presidenten for Europa Nostra, prof. Dr. Hermann Parzinger, uttalte: «Disse kortlistede truede stedene er en påminnelse om at vår felles arv er skjør. Ved å publisere denne kortlisten uttrykker Europa Nostra sin solidaritet og støtte til lokalsamfunnene og sivilsamfunnsorganisasjonene over hele Europa som er forpliktet til å redde disse sidene. De kan stole på at vi og vårt nettverk av medlemmer og partnere hever stemmen vår og opptrer for å forsvare disse 12 kulturminnene i fare. Disse sidene forteller vår felles historie og kan fungere som katalysatorer for bærekraftig utvikling, sosial samhørighet og interkulturell dialog.»

Dekan ved European Investment Bank Institute, Francisco de Paula Coelho, sa: «Kulturarv er en nøkkelressurs for Europas identitet, attraktivitet og økonomiske vekst. Det handler om langt mer enn ‘steiner og bein’ fra fortiden; i dag bidrar den til Europas særpreg i alle dens dimensjoner, urbane og rurale, regionale og nasjonale. Dette er grunnen til at EIB-instituttet er stolte av å støtte det 7 mest truede programmet, som vi har implementert med Europa Nostra siden 2013 med mål om å ivareta og fremme Europas kulturarv».

Programmet 7 Most Endangered drives av Europa Nostra i samarbeid med European Investment Bank Institute. Den har også støtte fraEUs Creative Europe-program. Dette programmet ble lansert i 2013 og er en del av en sivilsamfunnskampanje for å redde Europas truede arv. Den øker bevisstheten, utarbeider uavhengige vurderinger og foreslår handlingsanbefalinger. Det gir også et tilskudd på €10 000 per listet nettsted for å hjelpe til med å implementere en avtalt aktivitet som vil bidra til å redde det truede nettstedet. I de fleste tilfeller fungerer oppføringen av et truet område som en katalysator og insentiv for mobilisering av nødvendig offentlig eller privat støtte, inkludert finansiering.