Innholdsrikt sommermøte

Europa Nostra Norges sommerekskursjon 22. august var et svært innholdsrikt besøk i Drammen og Vestfossen.

Den startet med at de ca. 20 deltakerne ble tatt imot og fikk en omvisning i Cappelengården i Drammen av eier og lokalhistoriker Jo Sellæg. Han var også dagens vert og hadde lagt opp programmet. Etter en liten spasertur langs Tollbodgaten, inntok deltakerne en enkel bespisning i den gamle Skjenkestuen som har delvis originalt interiør.

plaketten på Cappelengården

Plaketten på Cappelengården

Deretter gikk turen til Store Solum gård – en praktfull eiendom med hovedhus oppført i 1872 i gjennomført sveitserstil. Eier og styremedlem i Drammens museum Vibeke Kjær kåserte og viste rundt inne i det totalrehabiliterte huset og ute i den historiske haven.

Deltakerne på sommerekskursjonen samlet på trappa til Store Solum gård.

Deltakerne på sommerekskursjonen samlet på trappa til Store Solum gård.

Så var det besøk på fantastiske nyrestaurerte Fossesholm Herregård på Vestfossen med sin rike og turbulente historie. Den er eid av en stiftelse og drives som et museum. Driftsbygningen er utviklet til et «eventsenter» for utleie, og inntektene bidrar med å finansiere vedlikehold og drift av herregården. Daglig leder Ellen Pauline Steen viste rundt i den imponerende hovedbygningen og holdt et engasjert foredrag om stedets historie og eierfamiliene.

Til slutt inviterte Jo Sælleg til kaffe og te i sitt restaurerte og fredete hjem Smithestrøm i Drammen, oppført som lystgård mot slutten av 1700-tallet. En staselig bygning med et spesielt flott mansardtak.

Styret i Europa Nostra takker alle som bidro til at deltakerne kunne reise hjem med sterke og gode historiske inntrykk fra Drammen og Vestfossen.
 Grete Horntvedt