EUs kulturminnepris/Europa Nostra Awards 2016 til Storfjordens Venner

Foreningen Storfjordens Venner på Sunnmøre er tildelt den prestisjefylte EUs kulturminnepris/Europa Nostra Awards 2016 i klassen «Spesiell innsats».

Storfjorden er 110 kilometer lang og ender opp i Geirangerfjorden som står på UNESCOs verdensarvliste. Den er omkranset av unik natur med bratte fjellsider, skogsterreng og mange fosser.

storfjorden2

Venneforeningen har gjort en formidabel innsats for Storfjorden i over 40 år. Med denne prisen har foreningen fått erkjennelse også langt utenfor Norges grenser. Gjennom alle disse årene har det vært lagt ned et stort frivillig arbeid sammen med grunneiere for å ta vare på landskapet og verneverdige bygninger – i vanskelig terreng og ofte under krevende forhold.

I tillegg til restaurering av til sammen 120 gårdshus og uthus, har venneforeningen fokusert på viktige verdier i den lokale kulturarven, blant annet kulturlandskapet, de historiske bygningene som er innredet på en autentisk måte og til tider med dyr som beiter på gårdene. Venneforeningen informerer besøkende om den omfattende virksomheten. De mange restaureringsprosjektene finansieres med egne midler og med privat og offentlig støtte.

-Venneforeningen har tatt hånd om denne nesten glemte kulturarven og trukket den fram i lyset. Arbeidet med å restaurere bygninger med tradisjonelle håndverksmetoder og med å arrangere opplærings- og fritidsaktiviteter har gitt området langvarig oppmerksomhet, heter det i juryens begrunnelse for pristildelingen.

-Ikke bare er Storfjordens Venner blant de største venneforeningene i Norge, men det må også være den mest engasjerte og aktive i landet. Prisen er vel fortjent og en båttur innover Storfjorden bekrefter dette, uttaler styreleder i Europa Nostra Norge, Erik Schultz.

Last ned full pressemelding her!

storfjorden3